Uuden verkkokaupan aloittaminen ja haasteet

Uuden verkkokaupan aloittaminen ja haasteet

Monella kaupalla on omat bloginsa, ja tämä sama asia alkoi pyöriä myös omassa mielessäni jo jonkin aikaa sitten. Tällainen blogi näyttää olevan nykyään siis aika suosittu tapa lähestyä ihmisiä, kertoa kaupan kuulumisista ja paljon muutakin. 

Pienenä jarruna aloittamisessa oli vain se klassinen ikuisuusongelma, että mistä lähtisin liikkeelle, millä sanoilla aloittaisin. 

Sitten päätin, että nyt alan tekemään tätä, olkoon ne alkusanat sitä mitä tähän nyt on tullut kirjoiteltua. 

Täytyy kuitenkin kurkata hiukan menneisyyteen, sinne kun WonderBuy Treasures tuli perustettua. Tämä dropshipping-verkkokaupan perustaminenhan alkoi hautua mielessäni jo kesällä 2023, jolloin aloin kiinnostua dropshipping kaupasta. 

Noihin aikoihin somessa mainostettiin paljon dropshipping-liikemallia helppona keinona ansaita rahaa. Eihän se todellisuus tietenkään ihan sitä ole ollut, mitä suuret puheet antaa ymmärtää, ja sen jo tajusin jo hyvin itsekin. Oikeasti tämä on kova laji, jossa tyvestä latvaan noustaan, ja lennokkaat mainospuheet on mainospuheita.

Työtähän tämä verkkokaupan pitäminen on, se on monta tuntia päivässä tuotteiden toimittajien etsimistä ja niiden laittamista myyntiin, monenlaista säätämistä, markkinointia ja kirjanpitoa, joka kaikki on täysin omissa käsissä. 

Palataan tässä vielä siihen, mistä kaikki sai alkunsa. Minulla on ollut monenmoista kaupankäyntiä jo vuosia käytetyn tavaran parissa. Tori.fi ja Huutonet -sivuilla sekä Facebook-kirppareilla on tullut myytyä paljon monenlaista tavaraa, ja voisipa puhua jopa jonkinasteisesta liiketoiminnasta. 

Käytetyn tavaran kierrätys on erinomaista ekologiaa ja samalla kannattavaa sekä myyjälle että ostajalle. Etenkin omavaraisuuden suosijana ja kannattajana pidän käytetyn tavaran kauppaa hyvänä vaihtoehtona. 

Tuo käytetyn tavaran myyminen on tuonut omankin leivänpäälle myös ylähuulen lisäksi aina vähän jotain muutakin lihapuolta.

Oltuani hetken aikaa tehtaassa töissä, aloin valmistaa myös omia tuotteita kellariin tehdyssä pajassani. Tuolloin alkoi syntyä monenmoisia koriste-esineitä puusta ja kierrätysmateriaaleista, kuten peilejä, valokuvakehuksiä, led-kynttilälyhtyjä, pannunalusia, kylttejä ja puukiekkoja, joissa on kaiverrettu ja poltettu teksti. 

Myös pieniä puukiekkoja on myyty askartelutarkoitukseen pussitettuina sarjoina, ja näitä tuotteita tulee myös olemaan WonderBuy Treaturesin valikoimissa. 

Näin kaikki siis aikoinaan lähti liikkeelle, ensin ajatuksina pääkopassa ja sitten pieninä hapuiluina oman verkkokaupan suuntaan, jota myös kokeilin jonkin aikaa. Mainonnan jäätyä puutteelliseksi, ellen sanoisi että jopa olemattomaksi, jäi tuo verkkokauppa suurelta yleisöltä tuntemattomaksi, ja lopulta suljin sen ja laitoin nekin tuotteet Tori.fi-palveluun myyntiin. 

Oli minulla suunnitelmissa tuossa vaiheessa myös, että olisin laittanut Amazonille myyntiin tuotteitani, kun huhuttiin, että Amazon laajentaa myös Suomeen fyysisen kauppansa. Tavaroiden toimittaminen olisi ollut edullisempaa Suomen varastoon kuin esimerkiksi Englantiin. 

Mutta kun minulla ei ollut y-tunnusta, jouduin luopumaan ajatuksesta laittaa tuotteeni Amazonille myyntiin. 

Kävin sitten yrittäjäkoulutuksen verkkokurssina ja myöhemmin myös heittäydyin päätoimiseksi yrittäjäksi saadakseni y-tunnuksen, mutta sitä ennen meni tovin aikaa kevyt-yrittäjänä ja osa-aikatyöntekijänä sen ohella. 

Epäonnea oli sen verran matkassa heti alussa, että markkinoille ilmaantui myös TEMU. Mutta olen ajatellut kuitenkin, että TEMU on vain haaste muiden rinnalla. TEMU kyllä söi omia markkinamahdollisuuksiani verkkokaupassa. 

Alussa minulla ei ollut juurikaan paljoa toimittajia, enimmäkseen joitakin kiinalaisia krääsäntoimittajia, joita tuotteita tuolta ajalta vieläkin kaupastani vielä löytyykin. Näiden toimittajien halvoilla hinnoilla yritinkin alussa saada markkinarakoa halvan tavaran kauppana, mutta huomasin heti, ettei minulla ollut mitään mahdollisuutta mennä TEMUN nollalinjan alapuolelle. 

Näin siis olenkin alkanut pikkuhiljaa luopua kokonaan näistä kiinalaisista tuotteista, koska niissä on pitkät toimitusajat ja sen lisäksi tulee asiakkaan kiusaksi vielä verot ja tullit, joka ei mitenkään ole kiva yllätys asiakkaan näkövinkkelistä.

Olen sittemmin löytänyt eurooppalaisia toimittajia ja joitakin kiinalaisia tuotteita toki on kaupassa vieläkin, jotka ovat eurooppalaisissa varastoissa. Ei kiinalainen tuote sen kummempi ole nykyään kuin mikään muukaan, niinhän ne monet nykyisistä merkkituotteista valmistetaan kiinassa, olipa se sitten kitara, kenkä, tietokone tai mikä tahansa. 

Eli siis kiinassa tehtyjä tuotteita on myynnissä melko paljon, mutta olen erityisesti hakenut eurooppalaisia toimittajia. Heti alkuun innostuin Virossa käsin tehdyistä vaelluskengistä ja maihinnousukengistä, joita siellä valmistaa Samelin. Ne ovat täyttä aitoa nahkaa ja käsityönä tehtyjä, niillä on nopea toimitus aina tehtaalta asiakkaalle saakka, hinnat ovat hieman korkeammat kuin halvemmilla kengillä, mutta laatu korvaa tuon eron moninkertaisesti. 

Laatu varsinkin vaelluskengissä on erittäin tärkeä seikka, sillä mitäpä tekee kengällä, joka kestää sen yhden vuoden tai korkeintaan pari? Yleensä jo toisena käyttövuotenaan tällaiset kengät alkavat irvistellä sieltä sun täältä, mutta hyvät käsintehdyt aitonahkaiset kengät kestävät vaikka kymmenen vuotta. Tässä viidenkympin lisähinnassa se on todella pieni hinta siitä, että kengälle tulee yhdeksän vuotta lisää. 

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Samelinin kenkämallistoon. 

Lisäksi verkkokaupastani löytyy myös euroopassa valmistettuja vaatteita ja muuta, kuten koruja ja puisia leluja. Olen myös pikkuhiljaa lisäämässä muitakin toimittajia. Tarkoitus on saada myös muita, tunnetumpiakin älypuhelimia kaupan valikoimaan, sekä myös muuta tietotekniikkaa ja muuta kodin elektroniikkaa, sekä työkaluja.

Verkkokauppias on myös alistettu nykyaikana monenmoiselle vaatimukselle, kuten alhaisen hiilijalanjäljen toimituksiin, myös euroopassa vaaditaan pahviset pakkaukset entisten muovipakkausten sijaan. 

Mutta hiilijalanjälki pysyy melko alhaisena, kun toimitusajat ja -matkat pidetään lyhyinä. Lisäksi eurooppalaisessa toimituksessa on huolehdittu eettisellä tavalla vastuullisesta toiminnasta, eli meillä ei käytetä hyväksi lapsityövoimaa. 

Mutta palataan vielä TEMUUN, sehän on ollut täällä meillä jo hyvän tovin, istunut kuin täi tervassa Suomessakin, ja moni on haksahtanutkin siihen. TEMUN eettiset arvot voidaan kyseenalaistaa milloin tahansa, kun tarkastellaan keinoja, joilla hinnat saadaan noinkin alas. On siis todellakin aika tullut painottaa hieman jalompia aatteita. 

Lisäksi olen ottanut verkkokauppaani extrana mukaan äänikirjapalvelun, jota ei aivan kaikilla verkkokauppiailla ole. 

Huomasin, että meillä Suomessa puuttuu sellainen äänikirjapalvelu, jonne kirjailijat voivat itse laittaa myyntiin itse lukemiaan äänikirjojaan. 

Kaikki kirjailijat ovat tervetulleita WonderBuy Treasures -äänikirjapalveluun, jotka haluavat itse tehdä omat äänikirjansa. 

Toistaiseksi nämä äänikirjat ovat vain myytävässä muodossa, koska minulla ei ole erillistä äänikirjasovellusta olemassa tässä kaupassa, jonka kautta asiakkaat voisivat vuorata ja kuunnella äänikirjoja. Sen sijaan nämä äänikirjat ovat mp3-muotoisena yhtenäisenä raitana. Alkuun tein joka luvusta oman ääniraitansa, mutta olen nyttemmin selvyyden vuoksi siis laittanut kaikki luvut samaan ääniraitaan. Näin luvut eivät mene sekaisin ja samalla latauksella koko kirja tulee selvästi järjestykseen ja se on siinä. 

Tämä ääniraitana omaksi ostettava äänikirjan malli on Amerikasta, täällä Euroopassa ja etenkään Suomessa ei tällainen käytäntö ole tullut kovinkaan tunnetuksi. Amerikassa on Author’s republic, jota kautta kirjailijat voivat laittaa itse tekemiään äänikirjona myyntiin. Siellä on laaja levityskin kirjoille, mutta ongelmana siellä on kovin tarkka syyni ääniraitojen laadun suhteen, pienestäkin virheestä jää kirja julkaisematta. 

Minun äänikirjapalveluni on paljon joustavampi. Toki siellä Amerikan puolella jaetaan niitä julkaisuja niin monelle alustalle, ja sen vuoksi ne vaatimuksetkin ovat siellä kovemmat. Minun palvelussani kirjat tulevat vain oman kauppani myyntiin, ja siksi yhtä kovia vaatimuksia ei ole. 

Siis kirjailijat, jotka nyt luette tätä blogia, laittakaa rohkeasti ääniraitoja tulemaan. Ihan yksinkertainen äänitysohjelma riittää, hyvä tähän tarkoitukseen on Audacity, avoimen lähdekoodin ohjelma. 

Hyvä kondensaattorimikrofoni maksaa muutaman kympin, ja se takaa hyvän äänenlaadun. Myös puhelimeen on saatavilla pieniä kondensaattorimikrofoneja, joiden hinta on pari kymppiä. Älypuhelimella ja tabletillakin pääsee hyvin tekemään äänikirjaa, kun vain lataa sopivan sovelluksen, jolla voi korjata aina virheitään sitä mukaa kun äänitys etenee. 

Voin itse korjata naksahdukset ja kohinat pois ääniraidoista, kunhan muuten ääniraidat ovat kunnossa. 

Raidat on lähetettävä numeroituina erillisinä raitoina ja kansikuva kirjan kannesta sellaisenaan tai neliönmuotoisena. 

Äänikirjan tiedostot järjestetään siten, että ensimmäinen raita on aloitusraita, jossa sanotaan äänikirjan nimi, kirjoittaja ja lukija. Sille annetaan numero 1. Sen jälkeen jatketaan luvuilla, jotka laitetaan myös numerojärjestykseen kakkosesta eteenpäin. Loppuun tulee lopetusraita, ja se on viimeinen raita, jossa on oltava myös numero järjestyksen mukaan. Lopetusraidassa sanotaan, että “tähän päättyy sen ja sen se ja se kirja ja lukijana se ja se”.

Näin yksinkertaista se on, tarkemmat säädöt voin tehdä omassa studiossani.  

WonderBuy Treasures veloittaa äänikirjan myynnistä pienen provikan, joka näillä näkymin on 30 prosenttia kirjan tuotosta. Kirjan hinnan saa tietenkin määrätä itse, mutta suosittelen pitämään hinnan sellaisena, että se asiakastakin kiinnostaa. Aina kannattaa ajatella itsensä asiakkaan rooliin ja miettiä, ostaisiko itse sen, jos hinta olisi se ja se. Omat kirjani olen nyt alkuinnostuksen jälkeen tiputtanut 9,90 euron hintaluokkaan. Ja aina voidaan järjestää erilaisia ale-kampanjoita, jolloin tarjotaan vaikka puoleen hintaan.

WonderBuy Treasures -verkkokauppaan on kehitteillä myös markkinapaikka, joka on tarkoitus integroida tähän verkkokauppaan yhtenä osana. Idea läksi siitä, että ensin tarjosin ihmisille mahdollisuutta myymään omia tuotteitaan verkkokauppaani. Mutta tässä mallissa oli se ongelma, että minä itse olisin ollut kaikista myyjistä vastuussa aina siinä määrin, että joutuisin patistamaan jokaisen ilmoittamaan myyntinsä verottajalle. 

Tällaisella erillisellä markkinapaikalla minä taas vapautan ihmiset itse päättämään siitä, haluavatko he ilmoittaa toimintansa verottajalle vai ei. Tämä antaa ihmisille vapaammat kädet toimia, eikä pienellä muutaman tuotteen kuukausimyynnillä vielä verovelvoitetta synnykään. 

Se on eri asia, jos aletaan myydä autoja ja kiinteistöjä, tai muutenkin, jos myynti on niin intensiivistä, että sitä voi verrata vaikka yritystoimintaan, silloin on syytä jo huolentia omista veroilmoituksistaan. 

Verottajaa kiinnostaa kyllä toisten ansaitsemat rahat, ja jos vero on myöhässä, sieltä kyllä muistetaan laittaa heti ilmoitusta, ei sieltä hyvän tavan mukaan lähetellä maksumuistutuksia tai vaatimuksia. Hyvän tavan mukaanhan jos kauppa tehdään, eikä maksua kuulu, silloin laitetaan maksumuistutusta, mutta verottajan kanssa vaikkei edes tehdä kauppaa, niin sieltä jo tulee huomautusta, ja saman tien aletaan periä korkoa.

Kirjoittelen verottajasta tähän tyyliin, koska verottajan demoralisointi on yksi lempiaiheistani. 

Verottajahan tekee tämän kaiken toisten rahoilla ja toisten tekemän työn hedelmillä.

Takaisin blogiin